Oövertänkta, populistiska känsloutspel vs nyktra resonemang

Å ena sidan

Å andra sidan


( och likaså )


Fullt förståeligt att folk blir upprörda av Reinfeldts förlag och vill göra sig lustiga över det. 9 av 10 svenskar vill ju verkligen inte arbeta tills de är 75. Det är ju direkt orimligt inom alla fysiskt krävande jobb.

Men, om vi lägger de upprörda känslorna lite åt sidan (om det nu går) så är det ett faktum att vi blir allt fler åldringar i Sverige idag, och vår genomsnittsålder kommer troligtvis öka markant de närmsta 20-50 åren i takt med att sjukvård, läkemedel och cybernetiska implantat blir en realitet och håller oss vid liv allt längre. Det innebär att allt fler kommer att behöva jobba för att finansiera de pensioner som betalas ut, och likaså kommer mer pengar behövas till den offentliga äldrevården. Detta inser man nog oavsett blocksida och parti.

Att sänka pensionsåldern löser inga som helst problem i och med att det bara blir fler pensionärer att försörja under en längre tid. Förvisso kommer kanske fler unga in på arbetsmarknaden tidigare om vi sänker pensionsåldern, men eftersom dessa bara ersätter dem som gått i pension tidigare än nuvarande pensionsåldern, så innebär det ju att lika många arbetare, eller färre, ska försörja FLER pensionärer. Den ekonomiska ekvationen får iaf inte jag att gå ihop.

 

/Cassow





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0