Den där känslan

 


You're like a secret symphony
That was created just for me.
Some knowing mind, some guiding hand
Must have designed, must have planed it.

You're like a garden in a land
Of barren rock and lonely sand,
Where rain can fall, where grass can grow
And through it all, I can love you so.

Isn't it strange, but it's only a feeling
Isn't it weird, it feels like I'm stealing your soul.
Isn't it wild, this world that we know now
It's gonna be fun wherever we go now.

You're like a prayer I'm scared to say
The one who might have got away
Somebody worth all I've had to face
No one on Earth could replace you.

You're like a secret symphony
That was created just for me.
Some knowing mind, some guiding hand
Must have designed, must have planed it

I huvudet på 18-åringar...

(Källa: 18-årsundersökning, oktober 2013 från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)
 
 
Mest troliga orsakerna till mänsklighetens undergång:

1. Klimatförändringar 27%

2. Solen slocknar 14%

3. Kärnvapenkrig 11%

4. Resursbrist 9%

5. Naturkatastrof 8%

6. Bakterieresistens 4%

7. Världskrig 4%

8. Pandemi 4%

9. En komet 2%

10. Gudomlig kraft 2%

11. Zombies 1%

12. Robotar 0%

13. Terrordåd 0%

14. Utomjordingar 0%

 6 % tror inte att jorden/mänskligheten kommer att gå under.

 7 % har svarat inget av ovanstående.



Ok, jag är lite road av listan så jag ska försöka göra min egna bedömande rangordning, sannolikhetsmässigt utifrån de 14 olika svarsalternativen. Det bör poängteras att när jag säger "sannolikhet" inte avser hur troligt det är att scenariot faktiskt kommer inträffa, utan snarare avser sannolikheten för att _hela_ mänskligheten faktiskt dör ut om scenariot inträffar. 

1. Solen slocknar - Solen är 4,6 miljarder år gammal, och uppskattas 'leva' tills den är minst 12 miljarder år. Men skulle vi ha fel och solen slocknar i förtid så dör allt liv ut på jorden rätt snabbt. Växtligheten dör bort pga brist på solljus, eller så dör växtligheten utav den extremkyla som lär uppstå, och då dör snart djuren ut, och så även vi. Vi skulle nog teoretiskt sett säkert kunna överleva rent fysiskt ett tag genom kärnkraft, vindkraft och jordvärme (förutsatt att samhällen globalt inte kolapsar pga den anarki som lär uppstå), men vi skulle snart svälta ihjäl när våra nationella matreserver tog slut. 


2. En komet - Liknar solscenariot en hel del. Det tros ju ha hänt förut (Dinosaurierna), och det skulle nog kunna utrota oss som ras, förutsatt att kometen var stor nog och träffade tillräckligt 'bra'. Om inte smällen tog kål på oss genom enorma tsunamis eller ren, rå explotionskraft, så skulle nog ett heltäckande askmoln runt jorden kunna stänga ute solstrålarna länge nog för att vi skulle hinna svälta eller frysa ihjäl. 

3. Resursbrist - Detta är nog det mest troliga, självförvållade scenariot. Vi blir så många människor på planeten att vi äter upp alla djur till slut, för att sedan kannibalisera på varandra, eller gör slut på alla naturtillgångar.
 
4. Pandemi - Även om jag inte tror det är troligt att det uppstår ett "supervirus" som exakt 0% av mänskligheten kan utveckla antikroppar eller resistens gentemot, så är det ju iaf något som teoretiskt sett skulle kunna göra slut på oss.

5. Bakterieresistens - Min kommentar för 4.) passar även in på 5.)

6/7. Kärnvapenkrig/Världskrig - Ett kärnvapenkrig mellan två nationer som enbart attackerar varandra, lär knappast ta kål på mänskligheten som helhet. Det som skulle krävas vore att någon (eller _något_) fick kontroll över avfyrningskoderna till alla världens kärnvapen och avfyrade dem på alla länder simultant. Men hur troligt är det på en skala?

8. Robotar - En självmedveten AI skulle i framtiden kunna ta över världens alla datorer, och bestämma sig för att i ett slag utrota människan i precis det scenario som beskrevs i punkt 6/7. Förhoppningsvis är det ett totalt osannolikt scenario dock.

9. Utomjordingar - Självklart är vi inte den enda planeten i hela universum som hyser intelligent liv, eller ens har högst intelligens: det vore helt enkelt en alltför deprimerande tanke. Om en utomjordisk ras utannonserade sin existens så vore nog våra dagar räknade (Är de vänligt inställda så tror jag helt enkelt inte att de är dumma nog att röja sig för skadedjur som människan). Att det skulle sluta med vinst för oss är nog rätt osannolikt med tanke på hur överlägsen teknologi de lär besitta.

10. Klimatförändringar - Kan människan överleva i Sibirien så borde vi kunna klara av även en global istid, förutsatt att den inte är heltäckande på jordklotet. Vi har migrerat över kontinenter tidigare i vår tidiga evolution. Vi är mer än kapabla att göra så igen om vi måste. Men väldigt många människor skulle helt klart stryka med pga krig om mat och resurser, och svält som skulle följa med klimatförändringarna.

11. Naturkatastrof - Kan inte tänka mig att EN ensam naturkatastrof skulle kunna få oss alla att stryka med. Det krävs nog en som följer med punkt 1 eller 2 i så fall.

12. Zombies - Ja det är ju en rätt löjeväckande tanke. Men om någon idiot till vetenskapsman forskar fram ett biologiskt stridsmedel som gör oss till zombies så kanske...men vem skulle vara korkad nog att skapa ett virus som inte alls går att kontrollera?

13. Terrordåd - Man måste nog vara en outbildad USA-redneck med ett IQ på uppskattningsvis 70 för att man ska tro att någon terroristorganisation ska vara kapabel till att utrota mänskligheten.

14. Gudomlig kraft - "Man måste nog vara en outbildad USA-redneck med ett IQ på uppskattningsvis 70 för att man ska tro att"... Gud bryr sig såpass mycket om oss att denne vill ha död på oss alla.


Så, hur skulle Din lista se ut? :)

/Cassow


Loving her was easier than anything I'll ever do again





Jag kan faktiskt inte säga vilken årgång utav Kris Kristofferson som jag föredrar röstmässigt. Både den mjukare rösten och den äldre, mustiga whiskeyrösten är rekorderlig. 


Country är väldigt underskattat

 

Country är melodiöst och har nästan alltid intressant lyrik/stories. Kris Kristofferson har jag mest bekantat mig med via hans skådespelarkarriär tidigare. Men igår bestämde jag mig för att även börja utforska hans musikkarriär. Redan efter att ha lyssnat på en handfull låtar kan jag säga att Johnny Cash får vara beredd på att få sällskap i mitt musikarkiv, för Kris Kristofferson är inget annat än lysande.

Born free

 

Matt Monroe låter väldigt Frank Sinatra i mina öron, men det är okej för jag gillar Frank Sinatra. 

RSS 2.0