50-öringsotyg och sadistiska myntboxar - ett äkta ilandsproblem

Jag är gnällkåt ikväll.

Det heter ju "alla bäckar små" men det går inte en dag utan att jag irriterar mig på dessa jävla femtioöringar när jag handlar någonting.

Jag var nyss och köpte en liter mjölk och två förpackningar med fika av märket -God Biten Konditori
och jag hade på förhand räknat med att detta skulle kosta 28kr totalt.

[Det heter förresten "godbiten" inte "god biten"!  Vad är det med svenskar och särskrivning egentligen? Känns som att 7-8 av 10 gör det för jämnan! Och inte ens på företagsnivå har de någon anställd som kan korrekturläsa och fixa till såna här simpla men fula språkfel. Det är inte undra på att svenska befolkningen blir allt sämre på svenska i skolan när man inte ens i företagslogos eller i reklamsammanhang kan skriva korrekt svenska] 

Eftersom jag hela tiden får tillbaka massa eländiga 50-öringar när jag handlar, och det är nästintill hopplöst att bli av med dem, så har jag gjort det till min strategi att gå och handla endast en liter mjölk ibland för att bli av med såväl 50-öringar som enkronor. Detta kan låta knäppt men eftersom jag har en Coop-butik högst två minuter från min lägenhet, och jag inte tillhör MFLS RF- muskelförlamade latsäckars riksförbund, så ser jag inga problem med detta. Sagt och gjort.

När jag väl står i kassan och lägger i mina hatade enkronor och 50-öringar i myntboxen, så råkar jag givetvis vara en femtioöring kort. Detta på grund utav att jag missat Arlas smyghöjning på mjölk med en 50-öring, samt det faktum att jag i min idiotiska paranoia, utvecklat ett löjligt rigoröst säkerhetssystem som ibland slår bakut. I klartext - jag tar inte alltid med mig min plånbok, utan har hellre lösa pengar för specifika ändamål, i fickan för att minimera chanserna för eventuellt förlorade storbelopp om det mot all förmodan skulle dyka upp ficktjuvar. Clever! Eller inte - beroende på vem man frågar. Mina planerade 80 jämna förvandlades vipps till snöpliga 79,50 med enkrornor och en ny femtioöring tillbaka. Aaaaargh! Tillbaka till ruta ett. Ok innan jag fortsätter så måste jag få detta ur mig:

Dessa förbannade, idiotiska, sadistiska myntboxar som inte spar någon som helst tid för oss konsumenter (i synnerhet inte om man är lite darrhänt, eller har fumliga fingrar och mynt lätt faller mellan ens fingrar till marken), men som designats i syfte att underlätta för de kassörskor som råkar vara mattematiska retards och inte pallar enkel huvudräkning- vilka troligtvis gått samman i fackligt tåg längs med vårt avlånga land, i syfte att kräva att dessa idiotsäkra boxar införs, bara för att förebygga att kassörskornas inkompetens inte leder till fler lurade, missnöjda kunder (företrädesvis snåla pensionärer och fattiga studenter som blir helt till sig om de betalat ett par kronor extra utöver den korrekta summan). 

Jag ska roa mig med att teoretisera vidare lite kring myntboxarnas tillkomst och deras eventuella fördelar respektive nackdelar.

Fördelar

1.) Kassörskorna kan inte stoppa småpengar i sina egna fickor utan att det märks

2.) Kassörskorna kan inte räkna fel och ge tillbaka för mycket pengar - no good will anymore.

3.) Kassörskorna har svårare att rättfärdiga bortfall av x antal kronor om dagen på grund utav good will, när det klassiska scenariot uppstått, att kunder insett i efterhand  att de glömt ta fram påsar till sina matvaror efter att de redan betalat, varvid kassörskan ibland är snäll och har överseende med detta - no good will anymore. Med tanke på alla varuhusföretags vinstintresse så spelar det roll om 20 kunder om dagen glömmer att betala för sina 1-2 påsar. 20kunder x 2påsar x 30 dagar=1200kr per månad i svinn. Ta det på ett år och det blir 14400kr - och detta bara i en matbutik som är del av en större kedja. Det blir mycket pengar! 

4.) Mindre hudkontakt med ohygieniska kunder. 

5.) Säkerhetsskäl. Det stavas rån. 

 Nackdelar

1.) Det är lätt att tappa mynten när man får gräva i plånboken upp och ner för att man saknar bekväma 5- och 10kronorsmynt. Alternativt är det lätt att tappa mynt om man håller många i handen samtidigt.

 2.) Det tar en evighet att betala i jämförelse med att ge jämna pengar (inklusive mynt) direkt i handen till kassörskan.


Jag får alltid dåligt samvete eller skäms när jag står i kassan och betalar fåtaliga matvaror med småpengar och det ska stoppas ner i myntboxen (speciellt om jag har kö bakom mig). Kanske handlar det i viss mån om social fobi och att känna sig betraktad av folk (precis som om jag verkligen brytt mig om vad de tycker- det gör jag ju inte så varför få dåligt samvete eller skämmas?). Men samtidigt är jag inte beredd att gå till banken kånkandes på påsar på flera kilon med småmynt i varje år och växla till ett par futtiga sedlar. Möjligen skulle man kunnat haft som strategi att samla dessa påsar och sedan skänka bort till någon stackars gatumusikant eller uteliggare, men det känns nästan som sadism i sig att ge bort ett irritationsmoment.
 
Jag skämtade lite kring mitt missöde med kassörskan och sa att jag önskar att man tagit bort 50-öringen helt eftersom de sällan kan användas i samma grad som man samlar på sig dem. Hon såg på mig som en idiot och svarade med hånfullt tonläge: "ja men i så fall blir ju allting dyrare, för det är ju ingen som lär sänka priset precis". Jag svarade att det inte gör mig någonting. Jag skulle just till att säga att många andra nog inte skulle bry sig nämnvärt om mjölken stannade på 9 hela kronor och en cd skiva kostade 170 hela kronor istället för 169,50 - eller en TV kostade 9000kr istället för 8999kr, men hon hade redan slagit dövöra för att istället prata med sin arbetskamrat. Jag vet att jag har rätt i allafall. Sen får hon gärna tycka att hon satte en rikemansbrat på plats. Jag var inte ute efter att ansätta henne, jag sa bara min mening i korthet istället för att vara en tråkig grå kund som bara mekaniskt säger "hej", "tack" och "hejdå" som svar på till den mekaniska robotkassörskan.

Jag ser verkligen fram emot den dag då alla våra pengar digitaliseras och ens kreditvärdighet avläses av en scanner av ens ögon, andedräkt, röst eller fingeravtryck, och man slipper krångel med småmynt och otrevliga kassörskor. Visst finns det risker med detta såsom stulen/fejkad identitet. Men det lär knappast bli ett brott var och varannan svensson lyckas genomföra. Ja - jag är medveten om att många skulle bli arbetslösa om det inte längre behövdes kassörer/kassörskor, men så är det ju med allting som digitaliseras eller går från handarbete till maskinellt. Om vi skulle förfasa oss varje gång teknik ersätter människan så skulle vi fortfarande leva i 1800-talets industrisamhälle - eller än värre, bondesamhället. Det gäller att hela tiden skapa nya affärsidéer med tillhörande yrkesgrupper/roller - behov att stilla som varken robotar eller datorer kan ersätta.

Det bör slutligen poängteras att jag aldrig betalat min 1litersmjölk med mer än 4st 50-öringar åt gången, dvs om mjölken nu kostat 8kr (vilket den inte längre gör) så har jag betalat 6 enkronor och resten 50-öringar. Det skulle ta en evighet att betala med 16 50-öringar, och lägga dem i automaten...

Jösses. All denna text om något så värdelöst som 50-öringar. Ta dem bara ur bruk nu så tror jag många kan sluta irritera sig. Jag kan omöjligen vara ensam om att störa mig på dem. Och JA - jag är fullt medveten om att jag gör en höna av en fjäder och överdramatiserar, men det skiter jag i. Alla stör vi oss på massor av olika saker, såvida man inte har samma lugn som en hinduisk ko, som aldrig behöver oroa sig för att hamna på tallriken. Jag avskyr åsynen av 50-öringar. Jag anser dem vara onödiga och klumpiga. Deal with it. Make them go away. Please?
 
/Cassow

RSS 2.0