...och obeskrivlig grymhet





Har köpt denna på bluray. Men tvekar lite inför att se den, och få veta exakt hur grymt människan behandlar naturens finaste... :-/

Obeskrivligt vackert


Stranger Than Fiction #2





Underbart genial film, med en hel del Truman Show-vibbar...

Bicentennial Man



Jag måste ha missat något, för så här avancerade robotar såg jag inte till 2005. Inte heller 2011. I vanlig ordning så är Hollywoods visionärer antingen alldeles för optimistiska när det gäller teknik, eller raka motsatsen. I detta fallet det förstnämnda.


Kombon Robin Williams och Sam Neil (båda eminenta skådespelare) plus sci-fi-tema med existensiella frågeställningar, var mer än tillräckligt för att väcka mitt intresse redan när denna filmen släpptes 1999, men av någon outgrundlig anledning så har jag inte fått sett den - förrens ikväll.

...

Trailern för Bicentennial Man gör verkligen inte filmen rättvisa. Det verkar som att de flesta kritiker inte fattade filmen, inte ville förstå den, eller rent utav nöjde sig med att enbart se trailern, för att sedan direkt avfärda filmen som pretentiös, trist, själ- och hjärtlös sci-fi. Inget kunde vara mer fel.

Visst, för mainstreampubliken som associerar sci-fi med lasersvärd á la Star Wars, eller thrillers i stil med Minority Report, kanske denna lågmälda och långsamma historia är ett sömnpiller. För Bicentennial Man tar god tid på sig att veckla ut sig. Det handlar dels om framtidsvisioner, om frågor kring vad som definierar mänsklighet, eller huruvida evigt liv är något eftersträvansvärt. Heavy stuff.


Liksom Steven Spielbergs A.I som kom ut 2001 så är Bicentennial Man en futuristisk "Pinnochio-saga", om androider som blir självmedvetna, och som gör allt de kan för att efterlikna människan, bli sedda, älskade och accepterade. Gillar man A.I så är chansen alltså rätt god att man också gillar BM. Men det vore orättvist att jämföra eller att höja upp den ene över den andre då jag sett A.I kanske bortåt 5 gånger, medan jag bara har sett BM en gång. Vad jag dock kan säga är att båda filmerna är väldigt vackra, gripande och tänkvärda filmupplevelser, samt att båda har riktigt fina soundtrack (John Williams för A.I och James Horner för BM).


Gillar man tänkvärda filosofiska filmer, sci-fi-genren eller Robin Williams och/eller Sam Neil så tycker jag man ska ta en närmare titt på Bicentennial Man.


/Cassow




Tropisk hetta

Under de tropiska nätterna
när kvarterets alla fönster
blottas i den fuktiga hettan
väcks den galna åtrån
i sömnlösa kroppars leda


Under rätt klimatförhållanden
kan den mest upplyste filosof
återgå till naturfolkens sätt
ty evolutionens lätta vingslag
är ännu ej fjärran från otyglad lust

 

Med dimmiga blickar i mörkret
i transartad feberhunger
återförenas vi ihopslingrade
I morgonljuset timmar senare
är vi varandras omfamnande täcken


/Cassow


RSS 2.0