Utan behov av några större finjusteringar

 

 

The Adjustment Bureau (DVD)


Styr vi över vårat eget livsöde (med viss inblandning från slumpen), eller är vi egentligen skickligt dirigerade marionettdockor via högre makter som noga övervakar varje steg vi tar? För en ateist är svaret lika självklart som frågan är absurd; är du agnostiker eller troende är svaret måhända inte fullt lika givet.


I The Adjustment Bureau försöker Matt Damon, iklädd politikermupp-roll, desperat att överlista en samling väldigt hemliga, mystifika, hatt- och kostymförsedda slipsnissar, som inte är alls okej med att han gått och kärat ner sig i en okänd skönhet, spelad utav Emily Blunt. TAB börjar i ett litet halvdåsigt tempo, men tar sig efter runt 10-15 minuter, när filmens huvudidé förklarats. Sedan får filmen snart upp ett behagligt joggingtempo, för att i sluttampen nå upp till halvsvettig springfart. 


När en film blandar ner sci-fi, mystik, thriller, drama och romantik i mixern så lär en eller annan finsmakare dra ihop ansiktsmusklerna och börja spotta och fräsa, ty det är väldigt lätt att det bara blir besk sörja av en sån här smoothie. Men faktum är att förstagångsregissören George Nolfi, lyckats skapa en tämligen god drink. Det är ett smart recep, som är lite lätt berusande, kittlande och sött.

Kanske beror det på att George Nolfi är en duktig manusförfattare, och säkerligen hjälper det även en hel del att han redan har skrivit bra manus till två andra filmer som just Matt Damon figurerar i (The Bourne Ultimatum och Ocean's 12). Det känns i allafall som att det varit ett helgjutet samarbete mellan dem och övriga filmteamet under filmproduktionen. Damon är i sitt essé (om man gillar Damon. Jag är storfan), och det finns en tydlig personkemi mellan honom och ljuvliga Emily Blunt. Det pirrar igenkännande när de är i bild samtidigt och deras karaktärer är tillräckligt välskrivna, charmiga och trovärdiga - utan att vara särskilt djupa - för att jag ska känna, le och skratta med/åt dem.


Som upplevelse skulle jag vilja beskriva filmen som en blandning utav ett väldigt nedtonat The Matrix eller Inception, lite Dark City men med mer välsinnade slipsnissar, och så lite Vanilla Sky men med söt eftersmak istället för bitterljuv.


Jag tror att alla som har upplevt svåra vägval kring kärleken i livet kan relatera till, och uppskatta den här filmen. Det är förvisso sci-fi, men det lutar åt det spirituella eller existensiella, istället för strålpistoler och abstrakt teknik.


Betyg: 7/10



/Cassow




 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0