Kvällen då tiden stod still inne på biografen - en recension utav The Day The Earth Stood Still

Remakes. För somliga en helig ko, för andra en Särimner att slakta och glatt äta om och om igen. För Hollywood är remakes en cash cow att mjölka tills dess hennes ljuvrar sinar. Remakes bör inte på förhand avfärdas som skit. Det kan ju bli troget originalreceptet - kryddat och välanrättat, eller också ren rå hackbiff. Det senare är vanligare.

Hur blev det med The Day The Earth Stood Still då? TDTESS är ännu en i raden apokalyptiska eller post-apokalyptiska filmer (Armageddon, Deep Impact, The Core, 28 days later, The Day After Tomorrow, I Am Legend, Doomsday e.t.c), där mänsklighetens liv står på spel. Tilltalas man av detta tema, eller av sci-fi och action/thrillers så duger TDTESS för en titt.

Jennifer Connelly spelar en mikrobiolog och änka lämnad med en irriterande, World of Warcraft-spelande(!), tonårsbrat-styvson, spelad av Jaden Smith (Will Smith's son), som tvångsinkallas för sin expertis (av vilken vi får se cirka noll) av USA’s militär när ett okänt, stort, oidentifierat objekt upptäcks ute i rymden, på väg i rak riktning mot New York (ALLA katastrofer sker i NEW YORK FFS!). I narrativt spänningssyfte når givetvis objektet staden inom en sisådär 72 minuter(!).

Keanu Reeves (fr. Speed, Matrix –trilogin, Constantin) spelar den empatilöse, röstmonotona, gravallvarlige, världsfrånvände(!) utomjordingen Klaatu, som anländer till jorden med sin ’städrobot’ Gort (inte Lort) för att ställa ultimatum. Typ, start cleaning up or I’ll mopp your asses - bitches. Reeves ger i regel träsmak. Ibland funkar han, ibland inte. Här passar han perfekt.

I övriga roller ser vi Kathy Bates (fr. Misery, Dolores Claiborne, Titanic) i en otacksam roll som råbarkad, idiotiskt agerande försvarsminister (kvinnor kan också leka med stora kanoner) på en osedd, handfallen USA-presidents (åsyftas vara G. W. Bush) vägnar.

John Cleese(!) får leka allvarsam fysikprofessor i några minuter. Man får hålla sig för skratt. Dessutom ser vi Robert Knepper som spelar seriemördaren Theodore Bagwell ”T-bag” från tv-serien Prison Break, i identisk skepnad, fast ironiskt nog här som en högrankad militär som är het på avtryckarfingret.

Fans till originalet bör glädjas åt att Gort ser identisk ut – med andra ord som en vandrande Oscarstatyett med laser- ringmuskel i pannan. Det som talar för TDTESS är att den faktiskt är snyggt förpackad vad gäller foto, specialeffekter och soundtrack, att den de första 30 minuterna bygger upp viss spänning i sitt mörka tonläge, och för att den ligger rätt i tiden och förhoppningsvis leder till en och annan kreativ existentiell diskussion. Filmen brister å andra sidan enormt i sitt hoppiga, oemotionella och ologiska manus, malplacerade, dåliga rollsättningar, och i sina oengagerade karaktärer. Varken rådjursögda Connelly eller rastafari brat boy- Smith jr. känns trovärdiga i att lyckas avstyra mänsklighetens förintelse – de borde snarare påskynda den. Denna film hade potential att bli så himla mycket bättre.

Betyg: 5/10 (en mkt svag sådan)

/Cassow

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0