En nordisk försvarsallians är ett ypperligt förslag som jag applåderar

Dagens förslag från förre norske utrikesministern Thorvald Stoltenberg får mig spontant att vilja trycka karlns hand. Med den ständigt storhetshungriga, expansive ryssen frustandes bakom våra nordiska ryggar, och med den förhoppningsvis snart allmänt vunna insikten om att svenska försvaret alldeles oavsett hypotetisk upprustning inte har en chans ensam vid en eventuell invasion, så vore ett nordiskt samarbete något som skulle få ryssen att tänka om ett antal gånger extra innan han bankar på någons dörr.

I en värld där långkonjunkturen har kommit för att stanna gud vet hur länge, i en tid då den geopolitiska balansen ruckas på allt mer, i en tid där nationellt självständig energiförsörjning blir allt viktigare, skulle ett nära nordiskt samarbete där vi kan utnyttja och ta del av varandras enskilda styrkor givetvis göra oss alla starkare tillsammans. Att summan blir större än de enskilda delarna var för sig är givet.  Ett ytterst välkommet förslag alltså, som skulle kunna bli början på något väldigt stort och bra. Kanske ett inträde i EU för Norge, kanske ett inträde i Nato för Sverige. Kanske till och med ett byte till euro också på sikt. Ensam är inte stark i dessa tider. Vi är inte självförsörjande någon av oss. Vi är i behov av varandra i en tämligen globaliserad värld.

Jag hoppas att nordens politiker inte skyggar för detta förslag. Det vore olyckligt. För som Carl Bildt påpekade - Sverige kan inte förbli neutrala längre om något av våra grannländer anfalls. Vi kan inte fega ur såsom vi gjorde under andra världskriget.

/Cassow


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0