Tio i topp filmpsykon

1.) The Joker i The Dark Knight (Heath Ledger)

2.) John Doe i Seven (Kevin Spacey)

3.) Max Cady i Cape Fear (Robert DeNiro)

4.) Thomas i P2 (Wes Bentley)

5.) John Ryder i Liftaren (Rutger Hauer)

6.) Annie Wilkes i Lida (Kathy Bates)

7.) Jackson Rippner i Red Eye (Cillian Murphy)

8.) Patrick Bateman i American Psycho (Christian Bale)

9.) Anton Chigurh i No Country For Old Men (Javier Bardem)

10.) Hannibal Lecter i När Lammen Tystnar, Hannibal och Röd Drake (Anthony Hopkins)

Jag har klassat/rankat de fiktiva karaktärerna (icke övernaturliga) dels efter hur trovärdiga de är, hur skrämmande eller obehagliga de är, och en uppskattad sannolikhetsgrad för att man någonsin skulle kunna drabbas av en liknande psykopat i verkligheten.



Motivering:


1.) The Joker i The Dark Knight (Heath Ledger)

Jokern är en genial, beräknande kaosspridare till terrorist utan någon som helst samvete eller hederskodex. Precis vem som helst skulle kunna falla offer för honom. Ingen går säker. Vore The Joker en verklig person så skulle han vara farligare och mer oberäknelig än terrororganisationen Al Qaida med Osama Bin Ladin. Jokern är inte rädd för någonting och har ingenting att förlora.

2.) John Doe i Seven (Kevin Spacey)

John Doe är värsta tänkbara seriemördaren att få efter sig, i det att han utgår från de sju dödssynderna när han väljer ut sina offer. Och du kan ge dig fan på att du bryter mot minst en utav dessa. Med andra ord så kan du vara i stort sett vilken random person som helst och ändå hamna under hans radar. Å andra sidan så kanske det talar till din fördel också med tanke på hans enorma urval - du blir liksom typ 1 av 6,6 miljarder syndare..  

3.) Max Cady i Cape Fear (Robert DeNiro)

Max Cady är den djupt störde, hämndlystne psykopaten som ser sig själv som ett offer och personen som han fixerar sig på som förövaren, och han kommer inte vila förrän en av er är död eller hans rättvisa har skipats. Utöver att han aldrig kommer ge upp så är han vältränad, uthållig, stryktålig och oerhört intelligent. 

4.) Thomas i P2 (Wes Bentley)

En stalker/kidnappare/sexuell ofredare med en sjuk kärleksfixering på sitt offer, som intalar sig att kärleken är besvarad och att ni är soulmates meant to be, och som tror att om du bara ger honom tid och chans så kommer du med tiden inse det också. Lever fullständigt i sin egna bisarra värld och så länge du inte trycker på psykots osynliga knappar så kommer han bara vara psychot som "bara vill ditt egna bästa" och riktar sin vrede gentemot andra, istället för att vid provokation gå över i ûber-psycho-läge och vilja straffa dig så att du förstår bättre.

Bubblare:

Hughie Warriner i Dead Calm (Billy Zane)

Likartad karaktär. Oerhört störd karaktär, men inte lika mörk och urflippad (eller, välspelad....eller överspelad) som Thomas.

Bubblare 2:

Barney Cousins i The Vanishing (Jeff Bridges)

Oerhört sjuk och obehaglig person som gillar att röva bort och begrava folk levande.

5.) John Ryder i Liftaren (Rutger Hauer)

John Rider är psykot som håller till på de stora motorvägarna och mördar dem han liftar med. Han ser det som en sport och han ger sig inte förrän du är död.

Bubblare: 

Stuntman Mike i Death Proof (Kurt Russel)

Stuntman Mike väljer nogrannt ut sina offer på vägkrogar, pubar, barer ute på landsbyggden och ser sedan till att köra ihjäl dem med sin specialgjorda, dödssäkra bil, och får det att se ut som en olycka. Han är den psykotiske bilisten ute på vägen som du minst av alt vill stöta dig med.

6.) Annie Wilkes i Lida (Kathy Bates)

Det finns charmiga beundrare och så finns de som blir besatta och freakar ut när du frångår din normala prestationsmall eller beteendemönster, eller som fixerat sig så till den milda grad att de tror sig känna dig bättre än du känner dig själv. De självutnämner sig till din beskyddare från andra och dig själv, och ger sig inte förrän du gör dem till viljes.  

7.) Jackson Rippner i Red Eye (Cillian Murphy)

Utpressarpsykot som har ett jobb att slutföra och du är antingen med i ekvationen eller utanför. Och utanför betyder ond bråd död för dig själv eller dina nära och kära.

Bubblare:

Vincent i Collateral (Tom Cruise)

En hitman till misantrop befriad från all form av empati. Antingen är du med honom eller mot honom. 

8.) Patrick Bateman i American Psycho (Christian Bale)

En karriäristisk, utseendefixerad seriemördare som i jakt på meningsfullhet och kickar, mördar och sexmördar på de mest bestialiska sätt.

9.) Anton Chigurh i No Country For Old Men (Javier Bardem)

En iskall, intelligent, metodisk mördarmaskin till hitman. Gillar att ställa nyckfulla kuggfrågor till sina offer och låta dem vrida sig som en mask på en krok i sitt låtsasresonerande med offret om huruvida offret ska skonas eller inte, men som i slutändan aldrig viker från sina löften om att mörda någon - oavsett om mördandet i sig är onödigt och meningslöst.

10.) Hannibal Lecter i När Lammen Tystnar, Hannibal och Röd Drake (Anthony Hopkins)

Världens mest ikoniske, fiktive seriemördare, med en smak för människokött, och sjuka, sadistiska köttexperiment. Söker sig främst till likartade sjuka personer - främst bland dekadenta aristokrater som han anser världen klarar sig bättre utan. Ser sig själv som en slags sin-eater.

Bubblare 1.) Frank Hallet i The Little Girl Who Lives Down the Lane (Martin Sheen)

Hallet är en beräknande, slemmig och ytterst obehaglig pedofil. Men mest av allt är han med på listan för att göra reklam för en denna gamla filmpärla med supertalangfulla Jodie Foster av mycket ung årgång.

Bubblare 2.) Jack Torrance i The Shining (Jack Nicholson)

Jack spelar Jack och rollen som familjefadern som blir besatt av onda andar/tappar förståndet uppe på hemsökt, otillgängligt fjällhotell är ikonisk men överspelad.  

--------------------------------------------------------------------------------------


Jag lämnar ikoniske Norman Bates utanför listan tills vidare eftersom jag inte har sett 1960 års upplaga utav Psycho ännu.
Frågan är när jag ger den en chans när nu remaken från 1998 sög så otroligt hårt...


Vilka filmpsykon skulle Du placera på en 10 i topp-lista?


/Cassow

Kommentarer
Postat av: Maria

Jag har sett 1960-versionen. Jag hoppade bara till lite en gång. Så läskig var den. Men jag hade väl hört för mycket om den innan.

2008-10-11 @ 01:25:15
URL: http://www.kalendarium.wordpress.com
Postat av: Ingu-Pingu

Leatherface!! En gærning med motorsag som liker å lage masker av ansiktene til ofrene sine..



Hans karakter er forresten basert på Ed Grein, en psykopat som også er inspirasjonen til filmene om Hannibal Lecter og Psyco.. Koselig type med andre ord...

2008-10-11 @ 14:02:37
Postat av: mia

vilken trevlig blog du har, jag tror du skulle gilla true blood, haru sett det?

finns lite info på http://www.trueblood.se



pusshej



2008-11-17 @ 12:57:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0