En partiledardebatt som vi sett 1000ggr förut...

Kvällens partiledardebatt i Agenda på SVT2 var lika hätsk och innehållslös som oftast. Det är alltjämt oklara besked och sidsteppande som gäller på båda partiblockshåll, och i sann svenskpolitisk svartvit anda så slutade det som alltid med att handla om att skattesänkningar/höjningar är de enda svaren på alla landets problem. Blablabla -rättvisa hit (röda blockets urholkade mantra som är sosseadlig bs), räddas från utanförskap dit (blåa blockets nästan lika utnötta mantra). 

Här är mina intryck om varje partiledares insats under kvällen (utan inbördes ordning):

Mona Sahlin: pratar som en förvuxen bebis med sin överpedagogiska lååångsamma röst, samtidigt som hon hånler åt partiledarna i Allians- partierna, oavsett vad de säger. Det är troligtvis den gamla Socialdemokratiska härskartekniken och "vi vet allting bäst"-mentaliteten som spökar igen. Sahlin har lärt sig av Persson. Hade väldigt lite egen politk att komma med ikväll. Lät mest som att hon vill ändra tillbaks allt till hur det såg ut innan valförlusten 2006, vilket var just varför de förlorade förra valet (vilket Reinfeldt riktigt påpekade)- genom dålig jobbpolitik och genom att skattemedlen förvaltades dåligt och tycktes sugas upp i ett svart hungrigt hål.

( Min egna analys: Skolan sög då - suger betydligt mindre nu. Polisen sög då - suger lika mycket eller mer nu. Vården sög - suger lite mindre nu. Äldrevården sög - suger kanhända ännu mera nu. Försvaret sög då - suger nu och kommer alltid suga så länge vi inte går med i Nato.) 

Göran Hägglund: fick med rätta vara svart får i och med att hans parti är det enda som är emot homo-äktenskap. Förr eller senare kommer Krisdemokraterna att få vika sig, eller så blir de överkörda i frågan. Lugn och sansad men tämligen innehållslös. Repeterade mest innövade repliker om pågående eller planerade åtgärder utan att vara särskilt konkret.
 
Maria Wetterstrand: verkar inte riktigt haja att höjda bensin- och miljöskatter på 8 miljarder fungerar som ett dråpslag i nuläget mot redan djupt krisande Volvo och Saab. Jag instämmer i att höjda miljöskatter bör införas - men på längre sikt - inte just nu när vi lider av lågkonjunktur och global finanskris. Straffskatter som gör att folk kör/köper mindre bil kommer inte gynna bilproduktion - det säger sig självt (Björklund tog hem den poängen). Kanske det utmynnar i att man satsar mer på miljöbilar, MEN, i så fall tror jag mer på att satsa på forskning och infrastruktur som regeringen gör. Men Wetterstrand har bra bett och vinner poäng på att hon faktiskt kan ge båda blocksidor rätt. Jag antar att det är därför Miljöpartiet är hatat av många sossar - det högerprasslar gärna. Eller rättare sagt - ser inte allt i svart och vitt.

Maud Olofsson: Inte alls på bettet ikväll. Verkade som om hon och Hägglund beslutat sig för att återupprepa några väl inövade fraser om och om igen, oavsett om det passade in i sammanhanget eller inte. Hon gjorde ett väldigt blekt intryck. Hon kan betydligt bättre, men har inte haft något bett sedan valet 2006.

Lars Ohly: Lika överspelad som alltid. Antingen har han ett diaboliskt hånleende eller så ser han pissförbannad ut. Oavsett vilket så är blir han högröd i ansiktet (vilket iofs förstärker hans politiska färg). Allt hans politik handlar om är att förstatliga allting, ge människor så lite frihet som möjligt, och ge alla lika pisslåg lön. Nej tack Ohly. Jag vill inte ha din slackerrättvisa (ta bort alla betyg i skolan-slacker-ism!). Kanske når Kommu...förlåt, vänsterpartiet, återigen ett par proccentenheter över riksdagsspärren vid nästa val, men så mycket reel makt kommer det inte innebära. Men Sahlin har gjort bort sig fullständigt nu när hon inte bjudit in er (snarare avvisat) till en framtida koalitionsregering. Hoppas Ohly är seriös med sina hot om att fälla en röd regering där han inte får vara med. Troligtvis är det bara snack utan verkstad som med allt annat i det partiet. Jag önskar att manshatande Schyman förblivit partiledare för Vänstern. Hon hade i vart fall bättre retorik än Ohly.

Fredrik Reinfeldt: Var väldigt upp och ner kvalitetsmässigt ikväll. Sken upp vid ett antal tillfällen, men var tyst vid tillfällen då det kändes som att det var upplagt för smash och/eller set-boll mot Sahlin eller oppositionen. Använde onödigt krångliga ord som 9 av 10 av väljarna (eller kanske ännu färre) inte förstår. "Disparat" liksom. Ok . tack Reinfeldt, nu fick jag lära mig ett nytt ord! Men hur många svenskar sätter sig egentligen och googlar konstiga ord som statsminitern svänger sig med? Det kanske inte ökar politikerföraktet, men det distanserar definitivt. Det behöver inte hamna på Sahlins dadda-nivå, men en medelväg vore önskvärd att finna. Han behöver tydliggöra Alliansens politik mer. Synas mer i media. Han hanterade FRA-lagseländet katastrofalt och fortsätter han klappa svenska folket på huvudet och dumförklara sina väljare, så lär hans utsikter för 2010 vara mörka. Kan han däremot rida ut lågkonjunkturen och hålla sysselsättningen uppe, samtidigt som han nogrannt förklarar, konkretiserar, vad Alliansen gjort som odiskutabelt varit BRA, samt vad han vill med framtiden, så kanske, kanske Alliansen mot alla odds kan vinna valet igen 2010.

Jan Björklund: Kändes mest påläst utav alla. Logiskt tydliga resonemang, med roliga metaforer och slagkraftiga oneliners.
- "Patienten ska vara i centrum - inte i ett väntrum". Helt klart är han betydligt bättre partiledare än Leijonborg var - i allafall om man ser till hur bra han hanterar partiledardebatter.

....

Sammantaget tycker jag Olofsson och Hägglund var sämst ikväll, tätt följt utav Ohly och Mona. Reinfeld och Wetterstrand var precis godkända. Björklund var den enda som verkligen lyste upp och tillförde något till en sömnig partiledardebatt som annars var precis som vilken annan partiledardebatt som helst. Mycket sades, men det var mest innehållslösa ord. Tänk att partiledardebatter inte når högre än så här? Man får hoppas att båda blocksidor spetsar till retoriken innan valet 2010, för sin egna och väljarnas skull. Undrar vad Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska ha för valord 2010 förresten?

Vad sägs om: "Alla ska med - utom Lars Ohly!"

/Cassow  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0